تاسیس شرکت خصوصی یکی از گام های مهم برای تحقق ایده های تجاری است. این فرایند به صورت قانونی و با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف اداری طی می شود که از جمله آن ها می توان به انتخاب نام مناسب، تدوین اساسنامه، دریافت مجوز و… اشاره کرد.
هر یک از این مراحل نیازمند توجه به یک سری مقررات و رعایت یک سری قوانین دارند؛ از این رو آشنایی با مراحل ثبت شرکت خصوصی برای افزایش سرعت این فرایند و پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند. اگر قصد دارید شرکت خصوصی خود را به ثبت برسانید، جهت آشنایی با مراحل کار و قوانین و مقررات مربوطه، در ادامه مطلب از موسسه ثبت شرکت خوارزمی با ما همراه شوید.
شرکت خصوصی چیست؟
شرکت های خصوصی نوعی از شرکت ها هستند که به واسطه چند نفر و با هدف انجام فعالیت های اقتصادی، تجاری یا خدماتی تشکیل می شوند. در این شرکت ها هر یک از سهامداران به میزان سرمایه گذاری که دارند مسئولیت دریافت می کنند و در برابر بدهی های شرکت، دارایی شخصی آن ها به خطر نمی افتد.
سهام این شرکت ها قابل عرضه در بورس نیست و تنها بین سهام داران خاص تقسیم می شوند. این شرکت ها نسبت به شرکت های دولتی و عمومی مزایای بیشتری دارند که از جمله آن ها می توان به کنترل بیشتر و انعطاف پذیری بالاتر اشاره کرد.
مراحل ثبت شرکت خصوصی
برای راه اندازی یک شرکت خصوصی باید مراحل مختلفی را طی کنید که هر کدام از این مراحل نیاز به دقت، آگاهی از قوانین و مقررات و برنامه ریزی های صحیح دارند. مراحل ثبت شرکت خصوصی به شرح زیر است.
تعیین نوع شرکت
اولین قدم برای ثبت کردن یک شرکت خصوصی، تعیین کردن نوع شرکت است. به طور کلی شرکت ها بر اساس قوانین حاکم بر آن ها، مسئولیت ها، میزان سرمایه، تعداد شرکا و بر اساس ساختاری که دارند در انواع مختلف دسته بندی می شوند. از انواع شرکت ها می توان به شرکت های سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت های تضامنی اشاره داشت.
انتخاب نام شرکت
در مرحله بعدی باید برند و هویت شرکت انتخاب شود. برای انتخاب نام شرکت توجه به نکات زیر اهمیت بسیار زیادی دارد.
- نام شرکت باید با نوع فعالیت های شرکت کاملا مرتبط باشد.
- نام انتخاب شده نباید تکراری بوده یا تلفظ سختی داشته باشد.
- این نام باید از نظر قوانین کشور نیز کاملا مجاز باشد.
برای اینکه تکراری نبودن نام شرکت را بررسی کنید می توانید به سامانه اداره ثبت شرکت ها مراجعه داشته باشید.
تنظیم و تهیه اساسنامه
گام بعدی از مراحل ثبت شرکت خصوصی، تهیه و تنظیم اساسنامه است. در اساسنامه، مقررات و قوانین مربوط به فعالیت های شرکت، وظایف هر یک از سهامداران، میزان حقوق آن ها، نحوه اداره شرکت و عواملی از این قبیل درج می شود.
تنظیم اساسنامه باید بر اساس قوانین و مقررات کشور و با دقت بسیار بالایی انجام شود. همچنین اطلاعاتی نظیر نام شرکت، نوع شرکت، مرکز اصلی شرکت، مدت فعالیت شرکت، نحوه تقسیم سود و زیان و… به طور کامل درون آن تعیین گردد.
تعیین هیئت مدیره و بازرسان
هیئت مدیره عهده دار مسئولیت اداره شرکت است و انتخاب آن توسط سهامداران صورت می گیرد. بازرسان نیز بر عملکرد هیئت مدیره نظارت می کنند و حساب های شرکت را مورد بررسی قرار می دهند. تعداد اعضای هیئت مدیره و بازرسان با توجه به نوع شرکت و اساسنامه متغیر است.
تهیه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین
مجمع عمومی موسسین وظیفه تصویب تصمیمات مهم از جمله انتخاب هیئت مدیره و بازرسان، تصویب اساسنامه و… را بر عهده دارد.
افتتاح حساب بانکی
افتتاح حساب بانکی برای واریز سرمایه شرکت و انجام امور مالی، گامی دیگر از مراحل ثبت شرکت خصوصی به شمار می رود.
ثبت شرکت در اساسنامه اداره ثبت شرکت ها
در این مرحله موسسین باید وارد سامانه اداره ثبت شرکت ها شوند و اطلاعات مربوط به شرکت خود را در این سامانه به صورت آنلاین ثبت کنند. بعد از پرداخت هزینه های مربوطه، آگهی تاسیس شرکت صادر می شود. این آگهی به عنوان یک سند رسمی، نشان می دهد که فعالیت های شرکت به شکل قانونی است.
دریافت کد اقتصادی
پس از طی این مراحل، لازم است تا به سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید و کد اقتصادی را که یک شناسه منحصر به فرد برای انجام فعالیت های تجاری و مالیاتی شرکت شما است دریافت کنید.
اخذ مجوز
در این مرحله از مراحل ثبت شرکت خصوصی برای انجام برخی از فعالیت های تجاری باید مجوزهایی را از سازمان ها و نهادهای مربوطه دریافت کنید.
مدارک لازم برای ثبت شرکت خصوصی
برای اینکه شرکت خصوصی خود را به ثبت برسانید باید مدارک زیر را تهیه کرده و برای ارائه به همراه داشته باشید.
- کارت ملی، شناسنامه و به طور کلی مدارک شناسایی کلیه شرکای شرکت
- به همراه داشتن تقاضانامه و شرکتنامه
- ارائه یک اساسنامه کامل و جامع
- دریافت کد ثنا برای کلیه اعضای هیئت مدیره
- مشخص کردن جایگاه، سمت و میزان سهام هر یک از اعضا و شرکا
- ارائه دو نسخه از صورت جلسه هیئت مدیره
- ارائه دو نسخه از صورت جلسه مجمع موسسان و مجمع عمومی
- ارائه مجوزهای لازم در صورت فعالیت در حوزه هایی که نیاز به مجوز دارند.
- تهیه وکالت نامه برای پیگیری مراحل کاری توسط یک وکیل
- ارائه فیش بانکی
- ارائه لیست اسامی انتخابی برای شرکت
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری اعضای هیئت مدیره
- ارائه رسید پرداخت هزینه های مربوط به ثبت شرکت
سخن پایانی
ثبت شرکت خصوصی یک فرایند زمان بر و کاملا پیچیده است که نیاز به برنامه ریزی، دقت و آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه دارد؛ از این رو کسب اطلاعات کافی در رابطه با مراحل ثبت شرکت خصوصی برای قدم نهادن در این مسیر پرپیچ و خم، اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند.
برای ثبت شرکت خصوصی ابتدا باید نوع شرکت را مشخص کنید. سپس فرآیند انتخاب نام شرکت، تهیه و تنظیم اساسنامه، تعیین هیئت مدیره، افتتاح حساب بانکی، دریافت مجوزهای مربوطه و… را مرحله به مرحله به سرانجام برسانید. به یاد داشته باشید که در این مسیر می توانید از خدمات مشاوره سایت ما هم کمک بگیرید.