در دنیای تجارت و اقتصاد، شرکت ها به عنوان نهادهای حقوقی بسیار مهم در جامعه به فعالیت می پردازند. انواع شرکت ها در حوزه های مختلفی مشغول به فعالیت هستند و اهداف تجاری گوناگونی را دنبال می کنند. اگرچه تمامی شرکت ها براساس قوانین مالیاتی کشورها موظف به پرداخت مالیات هستند، اما میزان این مالیات براساس عوامل مختلفی از جمله نوع شرکت، میزان درآمد و… متفاوت است.
در این مطلب از موسسه ثبت شرکت خوارزمی، ضمن بررسی تاثیر نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت، شیوه محاسبه مالیات شرکت ها را نیز بررسی خواهیم کرد.
معرفی شرکت های مختلف
در نظام اقتصادی کشورها، شرکت های متعددی مشغول به فعالیت هستند. هر کدام از شرکت ها نیز با توجه به نوع ساختاری که دارند از قوانین مالیاتی متفاوتی پیروی می کنند و موظف به پرداخت مبالغ متفاوتی مالیات هستند. انواع شرکت ها کدامند؟ در این بخش به آن ها اشاره خواهیم کرد.
شرکت های سهامی خاص و سهامی عام
این دسته از شرکت ها جزو رایج ترین انواع شرکت ها در نظام های اقتصادی به شمار می روند که مالکان آن ها سهامداران شرکت هستند. در شرکت های سهامی خاص تعداد سهامداران محدود است؛ اما در شرکت های سهامی عام با توجه به امکان عرضه سهام در بازار بورس، افراد نامحدودی تحت عنوان سهام دار شرکت شناخته می شوند. این تفاوت باعث شده تا قوانین مالیاتی متفاوتی نیز برای این دو نوع شرکت اعمال گردد.
شرکت های تضامنی
شرکت های تضامنی به شرکت هایی می گویند که در تعهدات و بدهی های آن ها تمامی شرکا نقش دارند. این نوع شرکت ها به طور معمول جهت انجام فعالیت های تجاری کوچک تاسیس می شوند؛ از این رو در برخی از کشورها تخفیف یا معافیت هایی برای این دسته از شرکت ها اعمال می شود.
شرکت های مسئولیت محدود
جهت آشنایی با تاثیر نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت، بهتر است انواع شرکت را به طور کامل بشناسیم. از دیگر انواع شرکت ها در نظام اقتصادی می توانیم به شرکت های مسئولیت محدود اشاره کنیم. این شرکت ها مناسب برای کسب و کارهای متوسط تا کوچک هستند و هر یک از اعضای آن، مسئولیت های محدودی را به تناسب سرمایه ای که وارد شرکت کرده اند بر عهده دارند.
البته در این شرکت ها هیچ سهامی وجود ندارد. برای شرکت های مسئولیت محدود سیستم های مالیاتی به خصوصی اعمال می شود.
تاثیر نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت چیست؟
انواع شرکت ها با توجه به فعالیت هایی که انجام می دهند و ساختاری که دارند، از لحاظ میزان مالیات پرداختی نیز با هم متفاوت هستند. در این بخش به نحوه تاثیر نوع شرکت بر مالیات پرداختی اشاره خواهیم کرد.
مالیات بر درآمد شرکت ها
همان طور که می دانید مالیات بر درآمد یکی از مهم ترین انواع مالیات هایی است که کسب و کارها آن را پرداخت می کنند. در مبحث تاثیر نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت، این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد. مالیات بر درآمد بر اساس سود هر شرکت تعیین می شود.
از آن جا که سود شرکت های مسئولیت محدود نسبت به سود شرکت های سهامی بیشتر است، مقدار مالیات بر درآمد آن ها نیز بیشتر می شود. شرکت های سهامی هزینه های اداری و عمومی متعددی دارند و این موضوع باعث کاهش سود خالص شرکت شده و در نتیجه مقدار مالیات بر درآمد را پایین می آورد.
نرخ مالیات شرکت ها
نرخ مالیات برای شرکت ها در بسیاری از مناطق دنیا با توجه به نوع شرکت و اندازه آن فرق می کند. به طور مثال شرکت های سهامی عام به دلیل فعالیت های گسترده و عمومی تری که دارند از لحاظ نرخ مالیاتی در سطوح بالاتری قرار می گیرند. در حالی که شرکت های مسئولیت محدود و شرکت های سهامی خاص، با توجه به اندازه کوچک تری که دارند از نظر نرخ مالیاتی نیز در سطوح پایین هستند.
مالیات بر تقسیم سود شرکت ها
شرکت های سهامی عام یا سهامی خاص سود سالانه خود را در میان سهامداران تقسیم می کنند. در نظام مالیاتی برخی کشورها، این سود نیز مشمول مالیات می شود؛ اما برای شرکت های مسئولیت محدود مالیات بر تقسیم سود بسیار کم است؛ چرا که در این شرکت ها بیشترین سود در شرکت می ماند و بین سهامداران توزیع نمی شود.
معافیت های مالیاتی شرکت ها
در برخی از کشورها به شرکت هایی که در حوزه تحقیق و توسعه فعالیت می کنند مالیاتی تحمیل نمی شود. همچنین برای شرکت های کوچک و متوسط، نرخ مالیاتی کمتری در نظر می گیرند؛ بنابراین نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت به طور مستقیم تاثیر می گذارد.
نحوه محاسبه مالیات شرکت ها
میزان مالیات پرداختی توسط شرکت ها با توجه به میزان سود مشمول مالیات آن ها حساب می شود. برای این کار ابتدا کل درآمد شرکت تعیین می گردد. سپس هزینه های اداری، توسعه و تحقیق، هزینه های عملیاتی و… از آن کم می شود. بعد از آن، متناسب با نوع شرکت، نرخ مالیاتی متناسب را روی مبلغ به دست آمده اعمال می نمایند.
نرخ مالیاتی در هر کشور با کشور دیگر تفاوت دارد و گاهی شرکت ها مشمول تخفیف یا معافیت هایی نیز می شوند. در صورت وجود تخفیف یا معافیت، این مورد نیز روی مبلغ اعمال می شود. چنانچه شرکت تصمیم به تقسیم کردن سود میان سهام داران بگیرد، باید مالیاتی مبنی بر مالیات بر توزیع سود نیز محاسبه و پرداخت شود.
این مالیات معمولا به شکل درصدی از سود تقسیمی به دست می آید. در انتها نیز مالیات حساب شده به صورت ماهانه یا سالانه، در زمان های تعیین شده به دولت پرداخت می گردد.
نتیجه گیری
در این مطلب در رابطه با تاثیر نوع شرکت در مقدار مالیات شرکت صحبت کردیم. به طور کلی نوع شرکت یکی از مهم ترین مواردی است که میزان مالیات پرداختی توسط شرکت را تعیین می کند. همچنین نرخ مالیات، میزان درآمدها، معافیت های مالیاتی و… نیز می توانند در تعیین میزان مالیات شرکت ها تاثیرگذار باشند.
انواع شرکت های تضامنی، سهامی و شرکت های مسئولیت محدود با توجه به میزان درآمد و نوع فعالیت هایی که انجام می دهند به لحاظ مقدار مالیات پرداختی با هم متفاوت هستند. همچنین نحوه محاسبه مالیات برای هر شرکت با شرکت دیگر متفاوت است.
برای کسب اطلاعات در خصوص نحوه ثبت شرکت، می توانید از کارشناسان سایت ما کمک بگیرید.