شرکت های سهامی خاص و سهامی عام هر دو از انواع ساختارهای شرکتی محسوب می شوند که دارای مزایای به خصوص و ویژگی های منحصر به فردی هستند. به طور مثال شرکت های سهامی عام در بورس اوراق بهادار تشکیل می شوند و سهام خود را به مردم می فروشند؛ اما شرکت های سهامی خاص با هدف فروش سهام خود به سرمایه گذاران یا قشر محدودی تشکیل می شوند و فرایند خرید و فروش سهام آن ها در بازار بورس اجرا نمی گردد.
این موضوع تنها یکی از انواع تفاوت شرکت سهامی عام و خاص محسوب می شود. این شرکت ها از لحاظ مسئولیت قانونی، جنبه های کنترلی، شفافیت مالی، نحوه تامین مالی و… نیز با هم تفاوت هایی دارند که در این مطلب از موسسه ثبت شرکت خوارزمی آن ها را بررسی خواهیم کرد.
معرفی شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص یکی از انواع شرکت های تجاری است که سرمایه آن تقسیم به سهام شده و هر سرمایه گذار با توجه به میزان سهامی که دارد در شرکت مسئولیت می پذیرد. این شرکت حداقل از سه شریک تشکیل شده و کمترین میزان سرمایه برای تشکیل آن 100 هزار تومان است.
سهام شرکت سهامی خاص در بازار بورس و اوراق بهادار قابل خرید و فروش نیست؛ اما هر سهام دار می تواند با موافقت سایر سهام داران، سهم خود را به دیگری واگذار کند. در مورد بدهی های شرکت های سهامی خاص نیز باید بگوییم که هر سهام دار با توجه به مبلغی که در شرکت سرمایه گذاری کرده، در قبال بدهی های شرکت مسئولیت دارد.
معرفی شرکت سهامی عام
پیش از اینکه به بررسی تفاوت شرکت سهامی عام و خاص بپردازیم بهتر است با شرکت های سهامی عام نیز آشنایی پیدا کنیم. شرکت های سهامی عام یکی از انواع شرکت های سهامی هستند که سرمایه آن ها توسط چند نفر سرمایه گذار و همچنین مشارکت مردم تامین می شود.
در واقع این شرکت ها از چندین نفر سرمایه گذار تشکیل می شوند و مردم نیز می توانند درصدی از سهم شرکت را به خود اختصاص دهند. سهام این شرکت ها در سازمان بورس و اوراق بهادار قابل معامله است.
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص در چیست؟
تا اینجا در مورد شرکت های سهامی عام و خاص اطلاعاتی را به دست آوردیم و اکنون قصد داریم به بررسی تفاوت میان این شرکت ها بپردازیم. از اصلی ترین تفاوت های میان این دو شرکت می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
روش تامین سرمایه
اولین و مهم ترین تفاوت این دو شرکت، روش تامین سرمایه آن ها است. بر اساس قانون تجارت، شرکت های سهامی عام سرمایه خود را از طریق فروش بخشی از سهام خود به مردم تامین می کنند. در حالی که شرکت های سهامی خاص سرمایه لازم برای تاسیس را از سرمایه گذاران و موسسین شرکت تامین می نمایند.
مدیران شرکت های سهامی عام می توانند با پذیره نویسی عمومی، برای تامین سرمایه اقدام کنند؛ اما این موضوع در رابطه با شرکت های سهامی خاص مجاز نیست.
عرضه در بازار سرمایه
از دیگر مواردی که در مبحث تفاوت شرکت سهامی عام و خاص می توانیم به آن اشاره داشته باشیم نحوه عرضه در بازار سرمایه است. مدیران شرکت های سهامی خاص نمی توانند سهام شرکت را در بازار بورس و اوراق بهادار به فروش برسانند؛ اما مدیران شرکت های سهامی عام مجوز انجام این کار را دارند.
شرکت های سهامی عام با عرضه در بازار سرمایه به راحتی می توانند نقدینگی جذب کنند و توسعه یابند. البته لازم به ذکر است که هر دوی این شرکت ها مشمول قوانین مالیات بر درآمد خواهند شد و در پایان سال مالی پس از بررسی میزان سود و هزینه ها، باید مالیات خود را پرداخت کنند.
انتقال مالکیت
انتقال مالکیت به معنای منتقل کردن مالکیت شرکت از شخصی به شخص دیگر است و یک اقدام متداول در همه شرکت ها به شمار می رود. بعد از این اقدام، مدیران شرکت ها و سهامداران به طور کلی تغییر پیدا می کنند. شرکت های سهامی عام قادر به انجام انتقال مالکیت هستند و با این کار هیچ تداخلی در فعالیت های شرکت ایجاد نمی شود؛ اما در رابطه با شرکت های سهامی خاص اوضاع کمی متفاوت است.
این شرکت ها نمی توانند به راحتی انتقال مالکیت انجام دهند؛ چرا که برای این کار به موافقت سهامداران شرکت و مدیران نیاز دارند و گاهی برخی سهامداران نسبت به انتقال مالکیت مخالفت نشان می دهند.
تفاوت در تعداد سهامداران
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص به تعداد سهامداران نیز مربوط می شود. شرکت های سهامی عام برای تشکیل شدن به حداقل 5 نفر عضو نیاز دارند. در صورتی که یک شرکت سهامی خاص را می توان با 3 نفر عضو تاسیس کرد. پس از تشکیل شرکت های سهامی عام و خاص، باید یک نفر به عنوان مدیر مجموعه انتخاب شود. سپس اعضای شرکت حدود و اختیارات، میزان اثرگذاری تصمیم های او بر قوانین جاری شرکت را مشخص کنند.
صدور اوراق قرضه
اوراق قرضه در واقع یکی از انواع اوراق بهادار هستند. به واسطه این اوراق، ناشران تعهد می کنند که در فاصله های زمانی مشخص شده، مبلغ های معینی را تحت عنوان سود به دارنده اوراق بپردازند. همچنین ناشران متعهد می شوند که در زمان سررسید، مبلغ اصلی اوراق را به دارندگان اوراق پرداخت کنند.
شرکت های سهامی عام مانعی برای صدور اوراق قرضه ندارند و می توانند به این شکل فعالیت های خود را به شکل ویژه ای گسترش دهند؛ اما شرکت های سهامی خاص مجاز به انجام چنین کاری نخواهند بود.
سخن پایانی
در این مطلب در رابطه با تفاوت شرکت سهامی عام و خاص صحبت کردیم. به طور کلی شرکت سهامی عام در بازار بورس و اوراق بهادار قابل معامله است و سرمایه خود را از سرمایه گذاران و مردم تامین می کند؛ اما یک شرکت سهامی خاص سرمایه خود را فقط از سرمایه گذاران خود تامین می کند و مجاز به فروش سهام خود در بازار بورس و اوراق بهادار نخواهد بود.
این دو شرکت در زمینه های مختلف با هم متفاوت هستند. از جمله این تفاوت ها می توان به تفاوت در شیوه تامین سرمایه، تفاوت در انتقال مالکیت، تفاوت در تعداد سهامداران و صدور اوراق قرضه اشاره کرد. در صورتی که قصد ثبت شرکت چه از نوع عام و چه از نوع خاص را دارید، می توانید از خدمات ثبت شرکت مجموعه ما بهره مند شوید.