تاسیس شرکت دارویی، گامی موثر در جهت توسعه صنعت داروسازی و ارتقای سلامت جامعه است. این فرایند به برنامه ریزی های دقیق، آشنایی با مقررات و قوانین و در نهایت طی کردن مراحل اداری و… نیاز دارد.
در این مطلب تحت عنوان راهنمای ثبت شرکت دارویی، برای راحت تر شدن این مسیر پر چالش اطلاعات کاملی را در رابطه با شرایط، مراحل و مدارک لازم برای ثبت شرکت دارویی در اختیار شما قرار می دهیم. اگر تصمیم به راه اندازی یک شرکت دارویی دارید، با مطالعه این مطلب از موسسه ثبت شرکت خوارزمی، با آگاهی کامل و آمادگی لازم قدم در این راه بگذارید.
شرکت دارویی چیست؟
شرکت دارویی در واقع یک واحد تجاری است که در حوزه های مختلفی از جمله توسعه، تحقیق، تولید داروهای مختلف، بازاریابی، توزیع مکمل های دارویی و… به فعالیت می پردازد. این شرکت با تامین داروهای مورد نیاز مردم، نقش حیاتی را در بهبود کیفیت زندگی افراد و جلوگیری از ابتلا به بیماری ها ایفا می کند. تمامی فعالیت های شرکت های دارویی تحت نظارت سازمان غذا و دارو است و برای فعالیت خود باید به استانداردهای کیفی و بهداشتی اهمیت بدهند.
برای ثبت شرکت دارویی چه شرایطی نیاز است؟
قبل از اینکه اقدامی را جهت ثبت شرکت دارویی انجام دهید باید به شرایط و قوانین خاصی که در رابطه با این حوزه در نظر گرفته شده دقت داشته باشید و آن ها را رعایت کنید. در این بخش از راهنمای ثبت شرکت دارویی، برخی از مهم ترین شرایط را بررسی می کنیم.
داشتن تجربه و تخصص در حوزه داروسازی
یکی از شروط مهم در رابطه با ثبت شرکت دارویی، داشتن تخصص و تجربه اعضای هیئت مدیره و موسسان شرکت در زمینه داروسازی است.
انتخاب مکان مناسب
شرکت دارویی باید در محلی مناسب با زیرساخت های لازم برای تولید و توزیع دارو و امکانات کافی تاسیس شود. مکان مورد نظر باید با استانداردهای ایمنی و بهداشتی مطابق باشد.
داشتن تاییدیه از وزارت بهداشت
قبل از شروع فعالیت باید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاییدیه های لازم دریافت گردد.
راهنمای ثبت شرکت دارویی و بررسی مراحل
ثبت شرکت دارویی مراحلی دارد که باید به ترتیب و به درستی طی شوند. در راهنمای ثبت شرکت دارویی این مراحل را بررسی خواهیم کرد.
ثبت نام در سامانه ثبت شرکت ها
در ابتدا باید وارد سامانه ثبت شرکت های وزارت صنعت، معدن و تجارت شوید. سپس نوع شرکت، نام شرکت و اطلاعات مربوط به اعضای هیئت مدیره و حتی آدرس شرکت را با دقت ثبت کنید.
تهیه مدارک لازم
در این مرحله باید اساسنامه شرکت، صورت جلسات، اطلاعات اعضای هیئت مدیره، گزارش های مالی و… را که از مراجع ذی صلاح دریافت کرده اید آماده کنید.
اخذ مجوز از وزارت بهداشت
قبل از آغاز فعالیت باید برای تولید، توزیع یا فروش دارو از وزارت بهداشت و درمان مجوزهای لازم را دریافت کنید. دریافت این مجوز فرایندی طولانی دارد و علت آن هم حساسیت های درمانی و بهداشتی در صنعت داروسازی است.
دریافت گواهی تایید صلاحیت
شرکت دارویی موظف است از مراجعی نظیر وزارت بهداشت، اداره کل دارو و مواد مخدر و دیگر ارگان های بهداشتی گواهی های تایید صلاحیت بگیرد.
ثبت برند
شرکت هایی که مایل هستند علامت تجاری یا برند خود را به ثبت برسانند باید از طریق سازمان ثبت علائم تجاری و اختراعات، اقدامات لازم را انجام دهند. با ثبت برند، شرکت مورد نظر می تواند از علامت تجاری و نام اختصاصی خود برای محصولات دارویی استفاده کند.
ثبت مالیات بر ارزش افزوده
در این مرحله از راهنمای ثبت شرکت دارویی، نوبت به ثبت مالیات بر ارزش افزوده است. شرکت دارویی باید در سیستم مالیاتی کشور ثبت نام کند تا شناسه مالیاتی بگیرد. سپس برای پرداخت مالیات های مربوطه از جمله پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اقدام نماید.
افتتاح حساب بانکی
برای ثبت شرکت دارویی باید یک حساب تجاری برای شرکت افتتاح شود. این حساب برای دریافت وجه یا انجام تراکنش های مالی برای فروش محصولات دارویی مورد استفاده قرار می گیرد.
استخدام نیرو
هر شرکتی برای شروع فعالیت باید نیروی انسانی استخدام کند و شرکت دارویی نیز از این قاعده مستثنا نیست. افرادی که در این شرکت استخدام می شوند باید تخصص و مهارت لازم را در حوزه شیمی، تولید و توزیع دارو، داروسازی و… داشته باشند.
برای ثبت شرکت دارویی چه مدارکی نیاز است؟
برای اینکه شرکت دارویی خود را به ثبت برسانید باید مجموعه ای از مستندات قانونی و مدارک را تهیه و آن ها را به مراکز مربوطه ارائه دهید. در این بخش از راهنمای ثبت شرکت دارویی، به بررسی این مدارک می پردازیم.
- مدارک هویتی: این مدارک شامل شناسنامه، کارت ملی و عکس اعضای هیئت مدیره می شود.
- اساسنامه شرکت: اساسنامه شامل مقررات و قوانینی در رابطه با وظایف اعضای هیئت مدیره، نحوه مدیریت شرکت، تقسیم سود و زیان و سایر موارد مدیریتی می شود.
- ارائه مجوز از وزارت بهداشت: همان طور که پیشتر اشاره کردیم برای ثبت شرکت باید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوزهای لازم را دریافت کنید. برای ثبت شرکت باید مجوز را به مراکز مربوطه ارائه دهید.
- تایید مکان فعالیت: مکان منتخب برای تاسیس شرکت باید توسط سازمان های شهرداری و بهداشتی به تایید برسد و مدارک آن ارائه شود.
- پروانه کسب: پروانه کسب در واقع مدرکی است که مبنی بر قانونی بودن فعالیت شرکت دارویی، توسط سازمان های مربوطه ارائه می شود. این مدرک نیز برای ثبت شرکت باید آماده باشد.
- قراردادهای مالی: قراردادهایی که جهت شروع فعالیت های مالی، تامین منابع مالی یا شراکت در میان اعضای یک شرکت به امضا رسیده، باید به ثبت برسند و مدارک آن ها ارائه شوند.
نتیجه گیری
در این مطلب به عنوان راهنمای ثبت شرکت دارویی، مراحل، مدارک و شرایط ثبت یک شرکت دارویی را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی ثبت شرکت دارویی فرایندی پیچیده است و به قوانین و مقررات خاصی نیاز دارد. اگر شرایط و مراحل را به درستی طی کنید می توانید به طور قانونی شرکت را به ثبت رسانده و با رعایت استانداردهای بهداشتی به فعالیت بپردازید.
در نظر داشته باشید که دریافت مجوزهای مربوطه از نهادهای ذی صلاح اهمیت بسیار زیادی دارد و فعالیت در این حوزه بدون توجه به مراحل و قوانین لازم، سبب ایجاد مشکلات قانونی می شود. در صورتی که برای ثبت شرکت خود نیاز به راهنمایی و کمک دارید، می توانید از خدمات سایت ما استفاده کنید.